Architectuur

Het ontwerp van de villa's is van STOL Architectenuit Lisse. Wat inspireerde hen, waar lagen de uitdagingen en hoe hebben ze ervoor gezorgd dat woonkwaliteit voorop staat? 

Locatie 

Aan de Linnaeusweg, de dorpsrand en entree tot Boskoop verrijzen 9 vrijstaande villa’s, de Heren van Linnaeus. Het gaat om een bijzondere locatie die de overgang vormt tussen de dorpse bebouwing en ten zuiden daarvan het groene buitengebied, de Voorofsche Polder. Dit is een veenweidegebied waar veel verschillende weidevogels voorkomen. De bodem van dat gebied ligt relatief hoog en wordt bovenland genoemd. De 9 woningen liggen in deze unieke ‘overgangszone’ en grenzen aan de dijk tussen dorp en bovenland.

Stedenbouwkundige uitgangspunten 

De villa’s zijn per twee geclusterd met daartussen groene scheggen, de groene vensters op het buitengebied. Ten gunste van een sterk stedenbouwkundig ensemble zijn vier woningtypes ontworpen;  

  1. Type Jonkheer | Vrijstaande comfortvilla
  2. Type Graaf | Vrijstaande villa
  3. Baron | Vrijstaande villa met unieke indeling
  4. Hertog | Vrijstaande hoekvilla met kapaccent

Om de eenheid van de architectuur van de verschillende woningtypes te behouden zijn de volumes, gevelritmes en open/dicht verhoudingen sterk aan elkaar verwant. De woningen zijn familie van elkaar en zijn allen zowel georiënteerd op de Linnaeusweg als op de Voorofsche polder.

De clustering van de woningen wordt versterkt door in het verlengde van de woningen ontworpen groene erfafscheidingen. Deze groene erfafscheidingen accentueren de groene vensters. De overgang van de private tuinen naar de dijk wordt begrensd door een transparant schapenhek.

Architectuur 

De dubbele oriëntatie van de woningen is afleesbaar in de opzet van de gevels. De woningen hebben geen duidelijke voor- en achterkant, beide zijn als voorkant ontworpen. De kaprichting van de woningen is haaks op de Linnaeusweg geplaats en ondersteund daarmee de zichtlijnen van en naar het open landschap die parallel aan de kaprichting lopen.  

 De haakse kapvorm met daaronder een kloeke bouwmassa geeft de woning een solide uitstraling. De kapvorm is afgewerkt met keramische pannen in zwartbruin. Het robuuste metselwerk in geel genuanceerde baksteen ondersteund de solide uitstraling en sluit aan bij het natuurlijke karakter van de plek achter het groene dijklichaam. De geclusterde gevelopeningen ondersteunen het rijzige karakter van de woningen en benadrukken de dubbele oriëntatie.  

 Uitbouwen op de begane grond markeren de hoofdentree van de woningen en zijn uitgevoerd in een bruingrijs genuanceerde bakstenen. In deze uitbouwen zijn ook de bergingen/garages ondergebracht. Iedere woning is voorzien van twee parkeerplekken op eigen terrein.   

De woningentree wordt geaccentueerd door verticale houten delen. De toegang naar de berging/garage is ondergeschikt gemaakt door de houten delen daar door te zetten. De woningen bestaan uit een palet van duurzame materialen die mooi verouderen.

 


© Thunnissen Groep 2022
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring